Studieteknikk

Hvis du skal skrive en god vitenskapelig rapport, skal du følge prinsippet

  1. Si hva du skal si.    (Sammendrag av rapporten.)
  2. Si det.                    (Selve rapporten.)
  3. Si hva du har sagt.    (Oppsummering og konklusjon.)
Poenget er at leseren fort skal se hva teksten inneholder, kunne luke ut det som er mest interessant, og få repetert de sentrale poengene til slutt.

Et godt foredrag er gjerne bygget opp etter samme tredelte prinsipp. Studieteknikk kan også gjøres slik:

1. Finn ut hva du skal lære!

Bruk fremdriftsplanen og se hvilke kapitler vi holder på med. Sjekk hvor forrige time sluttet - da er det gode muligheter for at de neste sidene i boka blir tema neste gang. Bla fort igjennom dette. Ikke les all teksten (det blir jo gjennomgått snart likevel), men se på bildene, overskriftene og prøv å finn ut noenlunde hva temaet er. Ikke bruk mer enn 10 minutter.

2. Lær det!

Kom til forelesningstimene! Jobb med øvingene! Gjør du det, er det ikke viktig å lese store deler av læreboka. Hvis du føler du er i ferd med å falle av lasset, gå til naboparallellenes timer og ta kontakt for å få hjelp.

3. Finn ut hva du har lært!

Ikke vent til eksamensperioden! I dette faget er det som regel for seint å ta opp læreboka da. Hvis du finner fram læreboka, notatene dine eller tilsvarende kort tid etter timen (seinest neste dag) og kikker raskt igjennom det, har du svært mye større sjanse for å huske emnet.

Hjernen

Hjernen Hjernen din er laget for å behandle imot mye mer info på en gang enn det øynene klarer å levere når du leser. Dermed begynner hjernen å jobbe med andre ting, og du risikerer å miste konsentrasjonen, drømme deg bort eller sovne hvis du er trøtt. Leser du fortere, tvinger du hjernen til å følge med. Ta pause før du (og hjernen din) går lei. Mangler du utholdenhet, prøv intervalltrening!